Salakuvaus- ja kuuntelu nykyään helppoa

Salakuvaus on lisääntynyt viime vuosina

Erilaiset skandaalit liittyen salakuvaukseen, vakoiluun ja yksityisyyden loukkaamiseen ovat yleistyneet ja näitä puidaan aika ajoin mediassa. Tästä tuorein julkisuuden henkilöön liittyvä esimerkki on juontaja ja muusikko Axl Smithin salakatselujupakka vuodelta 2016. Tällöin paljastui, että hän oli salaa kuvannut asunsecret-1142327_960_720nossaan vierailleita naisia. Smith sai teoistaan yli vuoden ehdollisen tuomion ja yli satatuhatta euroa korvauksia maksettavaksi kymmenille eri asianosaisille. Toivotaan, että pikavippi tai hae lainaa ei ole ratkaisu korvauksien maksamiisen.

Selkkaukset osaltaan todistavat kuinka helppoa salakuvaus nykyään on. Kuitenkaan aivan tavalliset videokamerat, älypuhelimet ja niin sanotut action-kamerat, kuten GoPro, soveltuvat heikosti pitkäaikaiseen salaa kuvaamiseen, sillä niiden akkujen kesto on rajoitettu. Markkinoilla on kuitenkin esimerkiksi metsästäjille ja lintuja bongaaville tarkoitettuja riistakameroita, jotka voidaan piilottaa maastoon. Kamera aktivoituu vain havaitessaan liikettä ja on suojattu sateelta sekä kylmyydeltä. Suomessa videokameroita myyvät erikoiskaupat kuten Rajala Pro Shop ja Verkkokauppa eivät tarjoa valikoimissaan varsinaisia vakoilukameroita eettisistä ja kaupallisista syistä.

Salaa kuvaamiseen ja äänittämiseen tarkoitetut laitteet eivät ole laittomia itsessään, mutta yksityistiloissa ilman kaikkien asianomaisten lupaa suoritettava kuvaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Jos kameroita on piilossa, tästä tulisi olla selkeä merkintä. Kaikki piilosta kuvaaminen ei silti ole laitonta. Yksityishenkilöitä voi seurata esimerkiksi yksityisetsivän toimesta, kunhan tämä tehdään vain julkisilla paikoilla.

Kameran voi piilottaa lähes mihin tahansa esineeseen

Esineisiin, vaatteisiin ja esimerkiksi leluihin piilotettuja kameroita myydään maailmalla paljon ja niitä voi tilata laillisesti ulkomaisista verkkokaupoista, kuten mitä tahansa elektroniikkaa. Käytettyjä vakoilulaitteita on paljon myös myynnissä verkkohuutokaupoissa, kuten eBayssa ja hinnat ovat kohtuullisia, joten lainaa netistä ei tarvitse lähteä ottamaan. Aivan huippuluokan vakoilutekniikka saattaa silti jäädä Suomen tulliin, kunnes sen käyttötarkoitus on riittävän hyvin selvitetty.

  • Palovaroitin on erittäin yleinen paikka piilottaa kamera myös julkisissa tiloissa. Samalla tarvittavat akut saadaan hyvin mahtumaan mukaan huomaamatta.
  • Silmälasien tai aurinkolasien kehykseen piilotettu minikamera on elokuvista tuttu tapa tallentaa näkemäänsä salaa. Halvimmillaan tämän kaltaisen piilokameran voi saada parilla kymmenellä eurolla, mutta kuvanlaatu ja lasien ulkonäkö voi olla heppoinen.
  • USB-muistitikkuihin upotetut kamerat ovat suosittuja. Muistitikku toimii samalla tallennusvälineenä ja näiden esilläolo työpöydällä näyttää normaalilta.
  • Taulujen kehyksiin, peileihin ja lamppuihin piilotettuja kameroita on lähes mahdoton havaita, jollei esineitä pysty tutkimaan tarkemmin.
  • Vanhempien arkea helpottamaan on jo vuosikymmeniä ollut tarjolla vauva- ja lapsimonitoreita, joiden avulla voi seurata kätevästi etäältä onko lapsella kaikki hyvin.

Leave a Reply